Denzitometrie Hodonín
Dnes je 28.10.2020

 

 

MUDr. Blažena

Loučková s.r.o.

Radiodiagnostik

Národní třída 90

695 01 Hodonín

tel.: 518 343 205

Hlavní jídla


 


 Brambory zapečené s brokolicí  a sýrovou omáčkou

Brambory zapečené s brokolicí a sýr. omáčkou

1 plecovka  celé sterilované žampiony , 1 ks červená paprika, sůl, drcený kmín, 1 lžíce tuk,

150 g  tavený sýr s bylinkami, 500 g  brokolice, 1-2 stoužky česnek, 1 kelímek smetana ke šlehání, 800 g  brambory, mletý černý pepř, 1 ks  cibule


Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a asi 5 minut ji povaříme v páře. Brambory dobře omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme a po částečném prochladnutí oloupeme. Vychladlé brambory nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a nakrájíme na silnější proužky. Pokud jsou hlavičky sterilovaných žampiónů větší, překrájíme je na poloviny. Cibuli nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. 
Na tuku necháme zezlátnout cibulku, zalijeme smetanou a přidáme sýr. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí. 
Zapékací misku vymažeme tukem. Rozložíme do ní brambory, které osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem. Přidáme papriku, brokolici a žampióny. Vše promícháme a přelijeme připravenou sýrovou omáčkou. Brambory s brokolicí vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, horkovzdušné na 160 °C a zapékáme asi 20 minut. 
Brambory zapečené s brokolicí a sýrovou omáčkou ihned podáváme.
1433 mg vápníku

 

Brokolicové placičky 
1 brokolice, 6 lžic polohrubé mouky, 2 vejce, sůl dle chuti 
Postup: Brokolici si uvaříme v osolené vodě nebo nad párou do poloměkka . Vychladlou brokolici vidličkou rozmačkáme, přidáme žloutky a mouku, dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Osolíme dle chuti. Smažíme placičky z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova.

 

Brokolicový nákyp 
1 brokolice, 4 vejce, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka muškátového oříšku, 150g měkkého salámu, 1/2 hrnku mléka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř 
Postup: Syrovou brokolici nadrobno nasekáme, přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, nadrobno krájený salám, strouhaný muškátový oříšek a česnek. Pořádně promícháme, zředíme mlékem a dle chuti osolíme a opepříme. Dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy a pečeme, až jsou okraje růžové. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

  

Francouzké brambory se sýrem

250g brambor, 100g sýra Eidam, 250ml mléka, 2 vejce, stroužek česneku, 5g oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Oloupané a omyté syrové brambory nakrájíme na kolečka a vložíme do pekáčku vytřeného olejem a česnekem. Osolíme, opepříme, jemně poprášíme muškátovým oříškem a posypeme strouhaným sýrem. Zalijeme svařeným mlékem s rozšlehanými vejci. Navrch nasypeme zbytek sýra a dáme zapéct do předehřáté trouby. Podáváme se zeleninovým salátem.

1138 mg vápníku

 

Kuřecí prsa v brokolicovém těstíčku
Kuřecí prsa v těstíčku

400 g kuřecí prsa,  
podle potřeby: olej na smažení  
těstíčko: sůl, 2 lžíce strouhanka, mletý černý pepř,350 g brokolice, 1 lžíce hladká mouka,2 stroužky česnek , 2 vejce, 1 kostka zeleninový bujón, 1 ks cibule

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, osolíme a na oleji opečeme z obou stran téměř doměkka. 
Brokolici omyjeme, rozebereme na kousky a uvaříme ve vodě s jednou kostkou zeleninového bujonu. Pak ji scedíme, odstraníme větší košťály a zbytek rozmačkáme vidličkou. 
V misce smícháme rozmačkanou brokolici s vajíčky, hladkou moukou a jemnou strouhankou. Přidáme malou nastrouhanou cibuli, dva prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Vzniklé těstíčko by mělo mít hustší konzistenci. 
Na pánvi rozpálíme olej. Nejprve dáme vrstvu těstíčka, na ni položíme plátek masa a nahoru opět vrstvu těstíčka. Kuřecí prsa v brokolicovém těstíčku smažíme na mírném plameni po obou stranách dozlatova. 
Kuřecí prsa v brokolicovém těstíčku podáváme s brambory. Lze je podávat také jen se zeleninou.

490 mg vápníku

 

Květáková polévka

květák, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, polohrubá mouka, muškátový oříšek, čerstvá zelená petrželka, bílý pepř, sůl Postup:
Postup:Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a omyjeme. Růžičky vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Vaříme asi 15 minut doměkka. Potom květák v polévce důkladně rozšleháme šlehačem, nebo ho propasírujeme. Polovinu smetany rozmícháme s moukou a za stálého míchání přilijeme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit. Nakonec polévku okořeníme bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zbytek smetany a jemně nasekanou zelenou petrželku ušleháme a těsně před podáváním zdobíme jednotlivé porce polévky úhlednými kopečky.

 

Květákový mozeček v paprikách  
1 menší květák, 1 cibule, lžíce másla, 3 vejce, 3 papriky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, olej 
Postup: Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme povařený květák, 
rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a necháme srazit. Papriky rozpůlíme, umyjeme a vyndáme semínka. Takto připravené papriky naplníme mozečkem, posypeme sýrem, dáme do misky, kterou vymažeme olejem a zapékáme v troubě dozlatova.
Jako příloha jsou dobré vařené brambory, ale může být i pečivo. 

 

Nakládaný Hermelín

2 sýry Hermelín, sůl, pepř, pažitka, česnek, 20g olivového oleje, papričky, celý pepř

Hermelín rozkrojíme na poloviny, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme solí, pepřem a nasekanou pažitkou, půlky spojíme a dáme do sklenice. Zalijeme 1-2 lžícemi olivového oleje, přidáme koření podle chuti (paprička,pepř celý). Sklenici uzavřeme a necháme odležet několik dní v lednici.

 

Omelety s květákovou náplní

8 vajec, 1/4 litru smetany, 50 g sýra Ementál, 1 menší květák, 1 cibule, 4 lžíce obilných klíčků, 6 lžic oleje, pepř, petrželová nať, sůl 
Postup:Nejprve připravíme náplň - květák uvaříme do měkka ve slané vodě a posekáme na drobno. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a ochutíme pepřem. V míse šleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky se strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátém ohni srazit, rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna, nejlépe v troubě. Porce pro 4 osoby.
 

Ovocné tvarohové knedlíky 

250g měkkého tvarohu, 100g hrubé mouky, asi 100g mléka, 1 vejce, sůl, ovoce, 50g tvrdého tvarohu, 20g cukru moučka, 20g másla nebo rostlinného tuku

Tvaroh,  mouku, vejce, špetku soli a mléko zpracujeme rychle v těsto. Z těsta vyválíme válečky a nakrájíme na kousky. Rozmáčkneme a do každého zabalíme ovoce. Knedlíky krátce vaříme v mírně osolené vodě. Hotové na talíři posypeme strouhaným tvarohem, cukrem a pokapeme rozehřátým máslem.

 

 

Rybí karbanátky se sýrem

250g rybího filé, 75g sýra Eidam, 1 malá cibule, 1 vejce, mléko podle potřeby,1 lžice hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení, hladká mouka, vejce a strouhanka na přípravu trojobalu

Postup: Rybí maso umeleme nebo najemno nakrájíme. V míse maso promícháme se strouhaným sýrem, vejcem, najemno nakrájenou cibulí, moukou a strouhankou. Podle potřeby přidáme mléko. Směs dobře promícháme, osolíme a ochutíme pepřem. Vytváříme malé karbanátky, které obalíme v trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

607 mg vápníku

 

Sýrová omeleta

Pro dvě osoby: 30 g strouhaného sýra, 80 g šunky, 3 vejce, 3 lžíce oleje

Šunku nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. V misce smícháme osmaženou šunku, vejce a sýr. Usmažíme dvě omelety.

324 mg vápníku

 

Sýrovo-lilkové špízy 
1 lilek, 100 g černých oliv, 1 hermelín, 100 g nivy, 100-150 g ementálu, 3 rohlíky nebo toustový chleba, česnek, sůl, olivový olej 
Postup:Z lilku vytvoříme tenké plátky pomocí škrabky na zeleninu. Posolíme a necháme je vypotit.
Do osušených plátků balíme kousky sýrů (máme-li plátky příliš úzké, použijeme dva vedle sebe a jejich středy překryjeme) a střídavě je spolu s kolečky rohlíků (nebo čtvrtinou plátku toustového chleba) potřenými strouhaným česnekem a olivami napichujeme na špízové jehly nebo dřevěné špejle s hrotem. Opékáme na rozehřátém olivovém oleji  (olej nejprve dobře rozpálíme, ale po vložení špízů stáhneme teplotu). Lilek bude potřebovat cca 8 minut pro tepelnou úpravu a neměl by se spálit.

 

Švýcarský koláč 
1 šálek hladké mouky, 1 plná lžíce kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic rozpuštěného másla, 4 lžíce studené vody, sůl.
Náplň: 125g plnotučného tvarohu, 50g strouhaného ementálu, 3 vejce, 2/3 šálku smetany. 
Postup:Do mouky přidáme kypřící prášek, osolíme, přidáme vlažné máslo a vodu. Vymaštěnou formu vyložíme těstem tak, aby vznikl alespoň dvoucentimetrový okraj. Dno těsta propícháme vidličkou a navrstvíme náplň. Náplň připravíme tak, že vyšleháme tvaroh se žloutky, přidáme strouhaný sýr, smetanu, sůl a sníh z bílků. Upečeme.

 

Těstoviny s pečenými žampiony a uzeným kuřecím 
250 g drobnějších těstovin dle vlastního výběru, 2 uzená kuřecí stehna, 8 velkých žampiónů, 200 ml smetany na vaření, 2 vejce, 100 g ementálu, zelená cibulka, čerstvá petrželka, máslo, 1 bylinková kostka (Natur, Maggi...), sůl 
Postup:Těstoviny uvaříme podle návodu a promícháme s máslem nebo olejem. Z uzených kuřecích stehen odstraníme kůži a maso natrháme k těstovinám, ponecháme ho ve větších kusech. Cibulku nakrájíme na šikmé proužky a také smícháme s těstovinami.
Žampióny očistíme, vykroutíme nohu, kloboučky překrojíme napůl a opečeme je dohněda na rozpuštěném másle. Přidáme polovinu šlehačky, bylinkovou kostku i nasekanou petrželku a necháme redukovat do zhoustnutí. Ementál nastrouháme a prošleháme se zbylou smetanou a vejci.
Horké opečené žampióny s omáčkou vmícháme do těstovin, přendáme do zapékací mísy a polijeme sýrovo-vaječnou hmotou.
Pečeme při 200°C 25-30 minut.

 

Zapečená brokolice se sýrem a kuřecím masem

Pro dvě osoby: 200 g brokolice, 5 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g olivového oleje, 100 g mléka, 50 g strouhaného sýra, 100 g kuřecích prsíček, sůl 
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a rychle orestujeme na oleji. Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici krátce povaříme ve slané vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem, poskládáme růžičky uvařené brokolice, na ně rovnoměrně rozprostřeme orestované kuře. Vše zalijeme bešamelem (na oleji mírně osmahneme mouku, zředíme mlékem a povaříme) a posypeme sýrem. Krátce zapečeme v troubě.

992 mg vápníku

 

Zapečené těstoviny s brokolicí 
1 sáček silných trubiček-penne, vrtulky,trubky, 1 brokolice, 1 červená cibule, 1 kostička zeleninového bujónu, 1 lžička hořčice, 200ml zakysané smetany, 100g strouhaného ementálu, petrželka, trochu tymiánu,provensálská směs,pepř,sůl,4 lžíce strouhanky z chleba,nebo obyč.strouhanky. 
Postup:Ve větším hrnci uveďte do varu osolenou vodu a nasypte těstoviny.Před koncem varu přidáte kousky brokolice . Dovaříte spolu s těstovinami,aby se nerozvařily.Scedíme a trochu vody si dáme stranou asi 400ml. V tomto zbytku horké vody rozpustíme kostičku zeleninového bujónu,hořčici,zakysanou smetanu,sůl a pepř.Pomalu přiveďte k varu přisypte uvařené těstoviny,brokolici a polovinu nastrouhaného sýra.Po rozpuštění sýra přidáme petrželku.Vše nasypte do zapékací misky,posypte červenou cibulkou,strouhaným chlebem,sýrem.Zapékejte dokud povrch nezezlátne.Výborné jako večeře, ale i dětem,které nemusí zeleninu.

 

Zapečený květák s brokolicí

250 ml kysaná smetana, 4 vejce, 100 g měkký salám , 50 g sýr , 1 lžíce plnotučná hořčice ,

1 ks brokolice , 50 g  anglická slanina, 1 ks květák  
podle chuti: kudrnka, kari koření, vegeta  
podle potřeby: máslo na vymazání,  vývar, strouhanka na vysypání

 

Květák i brokolici rozebereme na růžičky a krátce povaříme ve vývaru z kostky. Vybereme a necháme okapat. Uzeninu si nakrájíme na kostičky a petrželku posekáme. 
Pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a střídavě skládáme růžičky květáku a růžičky brokolice, posypeme vegetou, hustě posypeme nakrájenou uzeninou a na ni naskládáme opět brokolici a květák. 
Rozmícháme smetanu, hrnek vychladlého vývaru, hořčici, vejce, kari koření, sekanou kudrnku a nalijeme do pekáčku. Květák s brokolicí dáme do vyhřáté trouby péct. Před dopečením jej posypeme strouhaným sýrem a dopečeme. 
Anglickou slaninu na nudličky trochu opražíme. Zapečený květák s brokolicí dáme na talíř, omastíme a posypeme slaninou. Zapečený květák s brokolicí podáváme s brambory nebo jen tak se zeleninovým salátem.

1497 mg vápníku

 

Květákové placičky

1 ks květáku, 1  vejce, sůl, mletý pepř,  mléko,  olej na smažení

Květák očistíme a nastrouháme nebo nasekáme. Ke květáku přidáme mléko, vejce, sůl, pepř a hladkou mouku jako když děláme bramboráky. Směs na květákové placičky dobře smícháme. Květákové placičky smažíme na rozehřáté pánvi s množstvím oleje. Květákové placičky chutnají skvěle s novým bramborem .

 

Květákové krokety

Květákové krokety

 

6 lžic mléka ,2 vejce,6 lžic polohrubé mouky,1 květák, sůl,  
Květák očistíme a nastrouháme na struhadle nebo nameleme na masovém strojku. Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. 
Ke květáku přidáme mouku, mléko, sůl, žloutky a nakonec přidáme sníh z bílků. Lžičkou vykrajujeme květákové placičky a smažíme na rozpáleném 100% tuku. 
Květákové krokety podáváme s tatarskou omáčkou a bramborem.

 

Denzitometrie | Osteoporoza | Osteopenie | Hustota kostí | Řídnutí kostí | Zlomenina krčku | Odvápnění kostí
Poliklinika Hodonín | oddělení RTG | Ultrazvuk
© Web master Sedláček