Denzitometrie Hodonín
Dnes je 28.10.2020

 

 

MUDr. Blažena

Loučková s.r.o.

Radiodiagnostik

Národní třída 90

695 01 Hodonín

tel.: 518 343 205

Dezerty


 

 

Banánový koktejl

1 menší banán, 150ml mléka, 100g bílého jogurtu,10g medu

Postup: Banán  společně s mlékem a jogurtem rozmixujeme. Dochutíme medem.

 

 

Borůvkový koktejl

100 ml borůvek, 0,25 l mléka, 100 ml smetany, cukr 
Postup: 
Do nádoby vložíme borůvky, mléko, cukr a rozmixujeme. Poté přidáme smetanu, vychladíme a můžeme podávat. 

 

Dort smetanový nepečenýnepečený dort

 

piškoty- 1 balíček, hustá zakysaná smetana- 3 kelímky, vanilkový cukr- 2 balíčky 
na ozdobu: šlehačka, ovoce  
poleva:

voda- 1/2 l, pudinkový prášek- 1 balíček, mražené maliny 1 - 2 misky, cukr krupice 2 lžíce

Dezert budeme připravovat do dortové formy nebo lze i do obdélníkové dózy či porcelánového pekáčku. Čím větší bude nádoba, tím nižší bude dort. 
Na dno formy narovnáme piškoty. Vanilkový cukr rozdělíme do kelímků se zakysanou smetanou a se smetanou promícháme. Obsah všech kelímků navrstvíme na piškoty. Celý povrch smetany poklademe ještě jednou vrstvou piškotů. Takto připravené dáme do lednice a pustíme se do přípravy malinového pudinku (viz. Dezert z mražených malin). 
Do necelého půllitru vody nasypeme mražené maliny, přidáme cukr a přivedeme k varu. Necháme krátce povařit. Ve zbytku studené vody rozkvedláme pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink přilijeme k malinám a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. 
Uvařený malinový pudink nalijeme na připravený a trochu vychlazený smetanový základ. Nemusíme se bát, hustá a již studená smetana se nerozpustí. 
Ovocný smetanový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne. Pokud jsme dezert připravili ráno, stačí vydržet do večera.

720 mg vápníku

 

Jahodový koktejl 
300 g měkkých jahod, 150 g zakysané smetany, asi 7 dl plnotučného mléka, moučkový a vanilkový cukr dle chuti 
Postup: 
Jahody rozmixujeme s cukrem a smetanou, naředíme mlékem.

 

Míša

0,5 kg tučného tvarohu, 0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek,

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink.Ten rozmixujeme s tvarohem.

4 dcl vody, 120 g cukru, 1/2 pudinkového prášku, 50 g kakaa

Vaříme za stálého míchání (připaluje se) a uvaříme pudink.

Do misek dáme tvaroh a zalijeme pudinkem.

 

Ovocný kompot s ořechy

100g švestek, 100g meruněk, 100g hrušek, 100ml pomerančové šťávy, 20ml smetany ke šlehání, 40g mandlí, 20g vlašských ořechů

Postup: Ovoce omyjeme, nakrájíme a ve studené vodě dusíme alespoň 15 minut. Necháme zchladit a do vychladlého kompotu přilijeme pomerančovou šťávu. Dáme do misky, ozdobíme našlehanou smetanou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

198 mg vápníku

 

Tvarohový dezert s jahodami

200ml mléka, 50g měkkého tučného tvarohu, 10g vanilkového pudinkového prášku, 150g jahod, cukr

Postup: Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme zchladnout a poté do něj zašleháme tvaroh. Osladíme podle chuti. Do skleněné misky dáme střídavě vrstvu jahod a pudinkového krému. Ozdobíme lístkem máty.

364 mg vápníku 

 

Tvarohový dort s mákem 
2 vejce, 80 g cukru, 1 vanil. cukr, 60 g polohrubé mouky, 40 g maizeny, 1 lžička prášku do pečiva, želatina, 100 g máku, 100 ml mléka, 150 g cukru, 2 citróny, 500 g tvarohu, 400 g šlehačky, 500 g malin, 125 g rybízové šťávy 
Postup:Z vajec, 80 g cukru, vanil. cukru, mouky, maizeny a prášku do pečiva upečeme piškotový dortový korpus. 
V mléku uvaříme mletý mák s cukrem, přidáme šťavu z citrónů, tvaroh a dobře zamícháme. Vmícháme vyšľehanou šlehačku a nabobtnanou želatínu. Korpus vložíme zpět do dortové formy, nalejeme makovou směs a necháme v lednici stuhnout. Pár malin odebereme na ozdobu, zbytek se šťávou rozmixujeme. Vmícháme nabobtnanou želatinu a vylejeme na dort. Necháme v chladě ztuhnout. Potom dort vyndáme a ozdobíme malinami.
 

Tyčinky i záviny ( sladké i slané ) 
250 g měkkého tvarohu nebo nastrouhaného sýra nebo uvařených vychladlých nastrouhaných brambor, 250 g másla nebo Hery, 250 g hladké nebo polohrubé mouky, vejce na potření, sůl, mletá paprika, kmín, mák, sezam na posypání 
Postup:Na válu vypracujeme těsto, necháme půl hodinky odpočinout. Pak vyvalujeme, vykrajujeme tyčinky, sušenky apod. Na plechu (nemusí se vymazávat) potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme podle chuti. Pečeme v prudké troubě 220°C
1)těsto lze zpracovat nasladko i naslano, nasladko s marmeládou nebo ovocem(záviny, šátečky), to ale nedoporučuju dělat těsto sýrové, lepší je tvarohové, ten má neutrální chuť.
2)Když děláme tyčky, je lepší rozválet těsto na plát, celý plát položit na plech, nakrájet tyčky rádýlkem na plechu, vše najednou pomazat i posypat. Při pečení se tyčky od sebe oddělí.

Denzitometrie | Osteoporoza | Osteopenie | Hustota kostí | Řídnutí kostí | Zlomenina krčku | Odvápnění kostí
Poliklinika Hodonín | oddělení RTG | Ultrazvuk
© Web master Sedláček