Denzitometrie Hodonín
Dnes je 28.10.2020

 

 

MUDr. Blažena

Loučková s.r.o.

Radiodiagnostik

Národní třída 90

695 01 Hodonín

tel.: 518 343 205

Saláty


 

Brokolicové pyré

1 ks tavený smetanový sýr (obdélníčkový),  500 g brokolice,  1 ks větší cibule,  1 kostka zeleninový bujon, 1 lžička máslo 

podle chuti: 
zakysaná smetana,sůl,mletý pepř  podle potřeby: olivový olej 
Postup:Brokolici omyjeme, rozlámeme na menší kousky a s kostkou zeleninového bujonu uvaříme. Uvařenou brokolici scedíme a dáme do misky. Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme dozlatova na olivovém oleji. Dáme ji k brokolici, přidáme lžičku másla a 1 obdélníčkový smetanový tavený sýr nebo 2 trojúhelníčky. Osolíme a opepříme. Brokolicovou směs důkladně rozmixujeme. Hotové brokolicové pyré můžeme zjemnit přidáním zakysané smetany.

 

Květák s jablkem 
květák /syrový/, jablko, mrkev, bílý jogurt, citronová šťáva, cukr 
Postup:Očištěný květák rozebereme na malé růžičky, drobně posekáme,jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke květáku. Mrkev nastrouháme, přidáme citr. šťávu, bílý jogurt a mírně přisladíme. Necháme chvíli odležet v lednici a potom podáváme.

 

Pestrý salát s tuňákem

120g tuňáka ve vlastní šťávě, 50g bílého jogurtu, 20g majonézy, 200g hlávkového salátu, 50g rajčat, 10g řeřichy

Postup: Salát natrháme na kousky a rozložíme na talíř. Na salát dáme tuňáka a na měsíčky nakrájená rajčata. Z majonézy a jogurtu umícháme směs, kterou dochutíme nasekanou řeřichou. Podáváme s tmavým pečivem.

 

Řecký salát

100g rajčat, 100g papriky, 100g okurky, 10g černých oliv, 100g sýra Feta nebo Balkán, 10g olivového oleje, sušený rozmarýn

Postup: Zeleninu omyjeme a nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem. Navrch dáme na kousky nakrájený sýr Feta a podáváme s dalamánkem.

646 mg vápníku

 

Salát z vařeného květáku    
květák /vařený/, rajče, paprika, nať z cibulky, bílý jogurt, tatarská omáčka, citronová šťáva, oliv.olej, petrželka, sůl 
Postup: Očištěný, omytý květák rozebereme na růžičky, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Papriku, rajče a nať pokrájíme, jogurt smícháme s tatarskou omáčkou, vlijeme na zeleninu, dochutíme podle potřeby a dáme do lednice odležet.

 

Salát ze sýru Niva    
20 dkg nivy, 2 vejce uvařená natvrdo, 10 jader vlašských ořechů, 1 cibule, 1 sterilizovaná okurka, 4 lžíce oleje, mletý pepř, ocet špetka cukru, sůl 
Postup: Nivu a vajíčka nastrouháme na nudličky, přidáme drobně pokrájená ořechová jádra, nadrobno pokrájenou okurku, pokrájenou, spařenou a okapanou cibuli, olej a ostatní přísady. Opět promícháme. 

 

Švédský sýrový salát

100g ředkviček, 50g červené papriky, 1 bílek, 50g bílého jogurtu, 50g sýra Eidam, 50g sýra Gouda, sůl, pažitka, citónová šťáva

Postup: Zeleninu omyjeme a nakrájíme. Uvařený bílek nasekáme, sýry nakrájíme na kousky nebo

nudličky. Vše smícháme s jogurtem, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Necháme vychladit a před podání posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s rozpečeným bílým pečivem.

836 mg vápníku

 

Denzitometrie | Osteoporoza | Osteopenie | Hustota kostí | Řídnutí kostí | Zlomenina krčku | Odvápnění kostí
Poliklinika Hodonín | oddělení RTG | Ultrazvuk
© Web master Sedláček