Denzitometrie Hodonín
Dnes je 28.10.2020

 

 

MUDr. Blažena

Loučková s.r.o.

Radiodiagnostik

Národní třída 90

695 01 Hodonín

tel.: 518 343 205

Pomazánky


 

Budapešťská pomazánka

1 vanička / 250 g / tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce nakládané kapie, nakrájené na proužky, 1 malá cibule , sůl

 Tvaroh utřeme s máslem, vmícháme papriku, kapie, jemně nakrájenou cibulku a osolíme.

 

Celerová pomazánka 
25dkg celeru, 25dkg sýru(eidamu), 10dkg salámu(nejraděj český nebo gothaj), 2ks cibule, 2ks mrkve, 2ks okurky(zavařené), 1 tatarka, 1 majonéza, na dochucení 1 lžíci plnotučné hořčice 
Postup: Všechny ingredience nastrouháme na malém struhadle,jen cibuli nastrouháme na větším struhadle,přimícháme majonézu,tatarku,dochutíme hořčicí.

 

Česneková pomazánka 
150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř 
Postup:Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady.

 

Česneková pomazánka z tvrdých sýrů 
200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice 
Postup:Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou. 

 

Česnekovo-nivová pomazánka

200 g sýru typu niva, česnek jak kdo má rád (já doporučuji cca 4-5 stroužků českého, 6-7 čínského), 100 g majonézy 
Postup: Česnek a nivu nastrouháme na jemném struhadle a spojíme majonézou. Já jsem jí ještě vyšlehala el. šlehačem. Mažeme na oblíbené pečivo a podáváme např. k vínu. Dobrou chuť. Pomazánka je ostrá, ale dobrá

    

Mrkvová pomazánka

100g mrkve, 50g celeru, 100g sardinek, 30g majonézy, nebo jogurtu, sůl, citrónová šťáva

Postup: Zeleninu očistíme, mrkev nastrouháme na jemno, celer na hrubém struhadle. Vložíme do misky, přidáme sardinky a dobře promícháme. Přidáme majonézu nebo bílý jogurt, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme namazané na pečivu a ozdobené petrželkou a tenkým plátkem citrónu.

441mg vápníku

 

Pomazánka ze sardinek a tvarohu

100g sardinek, 100g měkkého tvarohu, 40g cibule, sůl, pažitka

Sardinky rozmačkáme i s kostmi vidličkou, přidáme měkký tvaroh a nakrájenou cibuli. Vymícháme pomazánku(případně zředíme podle potřeby trochou mléka). Dochutíme solí a nakrájenou pažitkou.

 

Pomazánka z tvarohu a pomazánkového másla

 1 tvaroh, 1 pomazánkové máslo, 100 g měkkého salámu, sterilizované kápie, sterilizovaná okurka, 3 stroužky česneku (pažitka, kudrnka, nať z cibulky) sůl, pepř

Postup: 
Salám, okurku, kapii nakrájíme na kostičky, smícháme s tvarohem a pomazánkovým máslem, přidáme prolisovaný česnek, pažitku nebo nať - kudrnku, osolíme a opepříme .

 

Sýrová pomazánka s burskými oříšky 
100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen 
Postup:Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem. 

 

Sýrová pomazánka s jogurtem

150 g sýra (gouda, primátor), 1 jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, sůl 
Postup: Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.

 

Sýrovo-vajíčková pomazánka 
100 g eidamu,4 vajíčka,sůl,1 a půl lžice majolky,1/2 kysané smetany 
Postup: Sýr a vajíčka nastrouháme najemno. Přidáme sůl, majolku a smetanu a zamícháme.Natíráme na pečivo nebo na jednohubky. 

 

Šlehačková slaná pomazánka 
1/4 litru šlehačky,1Odkg hrubě nastrouhaného ementálu,červená paprika 
Postup:Do ušlehané šlehačky zamícháme nastrouhaný sýr a na proužky nakrájenou papriku.Mažeme na veku.

 

Tuňáková pomazánka I.

185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 
2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl 
Postup: 
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí.

 

Tuňáková pomazánka II.
1 plechovka tuňáka, 1 měkký tvaroh, 100 ml majolky, 3 jarní cibulky, sůl, pepř, citrón 
Postup: Utřeme tvaroh s majolkou, přidáme rozmačkaného tuňáka bez nálevu, nadrobno nakrájené cibulky i se zelenou natí, podle chuti osolíme, opepříme a zakápneme citrónem.

Příjem vápníku i vitamínu D

 

Tvarohová pomazánka

1 tvaroh, 1 lžička majonézy, 70g tvrdého sýra, česnek

Postup: Jednotlivé suroviny nakrájíme najemno, vmícháme do tvarohu a dochutíme solí.

 

Vaječná pomazánka 
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice 
Postup: Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky 
a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na jakékoli pečivo. 
Příjem vápníku i Vitamínu D

 

Denzitometrie | Osteoporoza | Osteopenie | Hustota kostí | Řídnutí kostí | Zlomenina krčku | Odvápnění kostí
Poliklinika Hodonín | oddělení RTG | Ultrazvuk
© Web master Sedláček