Denzitometrie Hodonín
Dnes je 28.10.2020

 

 

MUDr. Blažena

Loučková s.r.o.

Radiodiagnostik

Národní třída 90

695 01 Hodonín

tel.: 518 343 205

Moučníky a cukroví


 

Bábovka z celého máku  
3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru krupice,1 hrnek NEMLETÉHO máku, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva(hrozinky kdo má rád), Hera na vymazání formy a polohr. mouka na vysypání. 
Postup: Do větší mísy vsypeme mouku,cukr,mák a prášek do pečiva.Přidáme 2 vejce ,mléko,olej a důkladně promícháme.Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným tukem (důkladně)a vysypeme poloh. moukou.Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45minut na 180st. Před koncem pečení píchneme špejlí do těsta jestli je upečená. 

 

Bábovka s tvarohem 
250 g pískového cukru, 300 g polohrubé mouky, 5 žloutků, sníh z 5 bílků, 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 250g tuku, citrónová kůra, 1 prášek do pečiva 
Postup: Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, herou a tvarohem.
Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a mouku. Promícháme a nakonec lehce vmícháme bílky.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby.Pečeme asi na 180 stupňů 30 - 45 min(podle velikosti formy).

 

Bramborové rohlíčky 
300 g vařených brambor, 500 g polohrubé mouky, 110 g moučkového cukru, 50 g másla nebo margarínu, 2 vejce, 180 ml mléka, 20 g droždí, špetka soli, libovolná náplň - tvarohová, maková, ořechová nebo jen marmeláda. 
Postup:Z části vlažného mléka, lžíce cukru,lžíce mouky a droždí připravíme kvásek a necháme ho na teplé místo vykynout. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, 1 rozšlehané vejce a rozpuštěný tuk, přilijeme vzešlý kvásek a dobře zpracujeme těsto a dáme ještě kynout. Poté těsto rozválíme na plát silný cca půl centimetru. Nakrájíme na trojúhelníky, které potřeme libovolnou náplní, stočíme do rohlíčků a ihned přendáme na vymaštěný plech, kde necháme rohlíčky ještě kynout. Nakonec je dobře potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C do zlatova. Před podáváním rohlíčky pocukrujeme. 

 

Bublanina s tvarohem

4 dcl mléka, 200 g krystalového cukru, 3 vajíčka, 500 g polohrubé mouky, 150 ml oleje, 1,5 balíčku prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g hrudkovitého tvarohu, ovoce na bublaninu (čerstvé, anebo kompot, anebo rozmražené) 
Postup: V míse spolu vymícháme krystalový cukr, vajíčka a mléko. Do polohrubé mouky přidáme 1,5 prášku do pečiva a pomalu vmícháme do vyšlehaných vajec s cukrem. Tvaroh smícháme s 2 vanilkovými cukrem a rovnomerně nasypeme na těsto. 
Ovoce podle potřeby smícháme s cukrem a rovnomerně ho pokladáme na těsto s tvarohem. Dáme upéct do předehřáté pece asi na 40 minut.

 

Cukroví s celým mákem

Suroviny: 
250 g mouky, 100 g cukru, 125 g změklého másla, 1 vejce, 50 g nemletého máku, špetka soli
Postup přípravy: K mouce s cukrem přidáme máslo a sůl a postupně vmícháme mák. Zpracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Potom ho vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Dáme péct do středně teplé trouby na 10-15 min./pouze zlehka zrůžovět, spíš má zůstat bílé/. Můžeme mazat citronovou nebo bílkovou polevou.

 

Maková bábovka

2,5 hrnku polohrubé mouky, 2 vejce, hrnek mléka, hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, hrnek mletého máku, prášek do pečiva, citrónová kůra 
Postup: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, mák, mléko, citrónovou kůru a mouku promíchanou s práškem. Vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny. Vyklopenou bábovku posypeme vanilkovým cukrem.

 

Makový velikonoční beránek 

Suroviny:

450 g polohrubé mouky,1 balíček prášku do pečiva,150 g krupicového cukru,2 vejce,200 ml mléka,150 ml oleje,150 g mletého máku,nastrouhaná kůra z 1 citronu,
tuk na vymazání formy,strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Dohotovení:50 g tuku na pečení,50 g moučkového cukru,100 g strouhaného kokosu,1/2 KL rozpuštěné tmavéčokolády.                                                                                                                                     Příprava:Mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s cukrem. Přidáme celá vejce, mléko, olej, mletý mák, nastrouhanou citrónovou kůru a společně vše vyšleháme na hladké těsto hustější konzistence.Formu na beránka vymažeme pečlivě tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a naplníme ji připraveným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme beránka krátce zchladnout, pak ho vyklopíme a necháme úplně vychladnout.Mezitím utřeme změklý tuk s moučkovým cukrem do pěny a touto směsí potřeme celého vychladlého beránka. Následně ho obalíme ve strouhaném kokosu a rozpuštěnou čokoládou mu nakreslíme oči a čumáček. Necháme zatuhnout. Nakonec můžeme beránkovi kolem krku uvázat mašličku.

 

Mandlové hrudky
Suroviny: 
100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, 70 g mletých neloupaných mandlí, 1/4 balíčku vanilkového cukru, 140 g hladké mouky, 
tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, marmeláda, moučkový a vanilkový cukr na posypání

Postup: Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem pomocí mixéru, poté přidáme vejce a vše našleháme. Přidáme namleté mandle, vanilkový cukr, prosátou mouku a dobře promícháme. Lžící tvoříme hromádky. Ty pokládáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Obráceným koncem vařečky v hrudkách uděláme důlky a hrudky pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 °C. Vychladlé hrudky pocukrujeme a důlky v nich naplníme marmeládou.

Zdroj vápníku: mandle

 

Makovec

1 vejce, 200 g mletého máku, 250 g hladké mouky, 2,5 dcl mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, citrónová kůra nebo pomerančová kůra

Vejce třeme s cukrem do pěny, přidáme kůru, mléko, mák a kypřící prášek smíchaný s moukou.Směs nalijeme na plech vymazaný sádlem a vysypaný hrubou moukou.Vkládáme do nepředehřáté trouby, aby nakonec zvolna nakynul. Pečeme asi 30 - 40 minut.

Zdroj vápníku je mák - 3100mg

 

Maková kolaMaková kola

Suroviny:
50 g moučkového cukru, 90 g změklého másla, 135 g hladké mouky, ½ rozšlehaného vejce, ¼ lžičky vanilkové tresti, 30 g ořechových jader, 40 g máku, 45 g medu, ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůru, špetka mleté skořice 
Postup:Do velké mísy dáme cukr a 60 g másla a utřeme do pěny. Přidáme mouku, vejce a vanilkovou tresť a třeme,
až se vše spojí. Rukama utvoříme z těsta kouli, zabalíme a dáme na 1 hodinu do chladničky. Mezitím si promícháme
ořechy, mák, med, pomerančovou kůru a zbývající máslo. Na pergamenovém papíře rozválíme těsto na obdélník 20x23 cm,
potřeme ho makovou nádivkou a okraj kratší strany stočíme do rolády. Roládu zabalíme a necháme v chladu minimálně 1 hodinu odležet.
Ostrým nožem nakrájíme látky silné cca. 5 mm a pečeme 10-12 minut při 190 ° C. Skladujeme v uzavřené nádobě. Dobré je péct minimálně 2 dávky! Jedna je zhruba na 30 kousků.

 

Makové rohlíčky

Suroviny: 
200 g hladké mouky, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového nebo karamelového pudinku, 200 g másla nebo tuku, 50 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce mléka 
Na ozdobu: 
čokoládová poleva, barevné hoblinky či cukrové perličky (případně vanilkový cukr)

Postup: 
Mouku, sůl, skořici, pudink a máslo spojíme v hladké těsto. Přidáme mák, cukr, vejce a mléko, dobře propracujeme a dáme na půl hodiny do chladu odležet. Potom z těsta vyválíme plát a formičkou z něho vykrajujeme rohlíčky, které klademe na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé rohlíčky poléváme čokoládou a zdobíme perličkami či barevnými hoblinkami (nebo jednoduše obalujeme ve vanilkovém cukru).

Zdroj vápníku: mák

 

Medový kmen s mákem 
Suroviny:
na obalení- cukr moučka, podle chuti mletý badyán, těsto, 100 g mletý mák, 3 dl med, 1 lžička mletá skořice, 1 ks jablko, 1 špetka mletý hřebíček, 250 g ořechy, 1 lžíce citronové šťávy 
Nejprve si přichystáme ořechy. Polovinu umeleme a polovinu nasekáme nahrubo. Jablko nastrouháme a smícháme s medem a kořením. Postupně zapracováváme mleté a nasekané ořechy, mák a citronát a dobře propracujeme. 
Pak si přichystáme alobal, který vysypeme moučkovým cukrem. Hmotu na něj vyklopíme, urovnáme ji do válečku, pevně zabalíme a uložíme do chladničky. 
Medový kmen s mákem krájíme mokrým nožem těsně před tím, než jej aranžujeme na mísu s cukrovím. Jestli máme rádi čokoládu, můžeme na závěr celý kmen přelít čokoládou.

 

Ořechové mušličky 
Suroviny:
1 celé vejce, lžička octa, lžička vody
náplň:150 g mletých ořechů, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 1 celé vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíci rumu

Vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené odležet aspoň 1/2 hodiny. Připrávíme si náplň. Těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich dáme kousek náplně, lehce přehneme a naskládáme na plech. Zvolna pečeme a hotové posypeme cukrem.

 

Tvarohové polštářky
Suroviny: 
250 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 250 g měkkého tučného tvarohu, 3 lžíce olivového oleje, trochu oleje na potření těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup: 
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a osolíme. Přidáme měkký tvaroh a olej a vypracujeme vláčné těsto. Dáme do chladu a necháme nejméně hodinu odležet. Během této doby těsto postupně třikrát na vále trochu rozválíme. Plát potřeme olejem, složíme do „obálky“ a uložíme zpět do lednice. Z hodinu i déle odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 4 mm. Rádýlkem pokrájíme na malé čtverečky přibližně 3×3 cm velké. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké polštářky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj vápníku: tvaroh

 
Denzitometrie | Osteoporoza | Osteopenie | Hustota kostí | Řídnutí kostí | Zlomenina krčku | Odvápnění kostí
Poliklinika Hodonín | oddělení RTG | Ultrazvuk
© Web master Sedláček